Naar aanleiding van de Erfgoeddag op 23 april 2017 richtten we de tentoonstelling “Zorg voor mens, milieu en maatschappij” in. Er werden 17 tekstpanelen en 3 beeldpanelen die bezoekers inlichten over verschillende van onze taken.
In onze tentoonstelling kom je objecten i.v.m. de bescherming- en controlemaatregelen (VGEM) tegen die uit het depot werden gelicht, maar worden er bijvoorbeeld ook een aantal recent in beslag genomen objecten tentoongesteld die we speciaal voor deze tentoontstelling aankregen van verschillende collega's.
Dit alles werd over vier hoofdthema’s verdeeld: veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Met dank aan onze collega’s die bij deze problematiek betrokken zijn, is het een opvallend “actuele” invulling geworden, maar met hier en daar toch een verwijzing naar het verleden.
“Zorg voor mens, milieu en maatschappij” loopt overigens nog tot 1 oktober 2017. Nadien zullen de panelen zoveel mogelijk worden geïntegreerd in de vaste opstelling in het luik rond de niet-fiscale taken van onze administratie. De tentoonstelling kan overigens ook relatief makkelijk op andere locaties worden opgesteld. Indien jij hiervoor een geschikte locatie weet, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.
In de eerste helft van 2016 liep in het D&Amuseum de tentoonstelling “Boter bij de Vis”. Dit samenwerkingsverband tussen het Centrum van Agrarische Geschiedenis, het Departement Landbouw & Visserij, de KU Leuven en een 10-tal erfgoedpartners zet de voedselproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog in de kijker.
Het drastisch teruglopen van de voor ons land noodzakelijke invoer van levensmiddelen, de verwoesting van het landbouwareaal, de vele opeisingen, het tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten en een aantal andere factoren brachten de bevolking tijdens de bezettingsjaren op de rand van de hongersnood. Om de vele magen te vullen moest de nodige creativiteit aan de dag worden gelegd.
Ook smokkel- en fraudepraktijken staken in die donkere jaren veelvuldig de kop op en dus kan het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen niet in dit project ontbreken. Naast de basisopstelling leggen wij enkele eigen accenten i.v.m. het grensgebeuren in oorlogstijd. De informatiepanelen en interactieve elementen zullen in het D&Amuseum tevens worden aangevuld met een aantal unieke objecten en archiefstukken.
Hoewel dit aantal bij “Boter bij de Vis” bewust beperkt wordt gehouden, tonen we o.a. enkele zeldzame archiefstukken die aantonen dat
onze welvaart en het vrije verkeer van personen en goederen 100 jaar geleden een verre droom was in het bezette België. We ontvingen beeldmateriaal en stukken in bruikleen vanwege het Stedelijk
Museum Hoogstraten, het Belasting&Douanemuseum Rotterdam, het Gerard Meeusen Museum Essen, Heemkring Amalia Van Solms Baarle en uit de collecties van Ivan Janssens (Essen), Jan
Huijbrechts (Meer) en Wally Schoofs (Sint-Job).
Van 5 september tot en met 22 november 2013 liep de tijdelijke tentoonstelling "Tersluiks" in Antwerpen. Deze reizende tentoonstelling was het resultaat van een samenwerking tussen vijf musea in België en Nederland en heeft als invalshoek de alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen.
Meer informatie kan u hier terugvinden.
Tot enkele dagen voor de opening van Tersluiks liep een tijdelijk tentoonstelling met als thema "Stop de Tijd". Voor meer informatie over deze tentoonstelling in het kader van de Erfgoeddag 2013 kan u hier terecht.
Gedurende een groot deel van 2012 én in het begin van 2013 liep de tentoonstelling "Helden" die van start ging op de Erfgoeddag in april 2012. Hierin brachten we hulde aan enkele categorieën van gedenkwaardige collega’s. Onder meer zij die omkwamen tijdens de uitvoering van hun dienst of omwille van hun rol in het leger of het verzet tijdens de wereldoorlogen. Ook de eerste vrouwelijke ambtenaren die doordrongen en zich staande hielden in het mannenbastion dat Douane en Accijnzen van oudsher was. Tenslotte plaatsten we de schijnwerpers op enkele pioniers van het D&Amuseum die baanbrekend werk hebben verricht sinds het opstarten van onze Erfgoedvereniging, maar die intussen zijn overleden.