Deze schedel van een Dubbele Neushoornvogel (Buceros Bicornis) werd eind 20ste eeuw in beslag genomen door de Belgische douane en kreeg intussen een plaats in de collectie van het D&Amuseum. Deze vogelsoort komt voor in het zuiden van Azië en in China. Als je er één waarneemt is zijn partner overigens nooit ver uit de buurt. Ze vormen immers een koppel voor het leven.
Dubbelhoornige neushoornvogels eten voornamelijk vruchten, maar ook kleine zoogdieren, hagedissen, slangen en insecten staan soms op het menu. Gevangen zoogdieren en reptielen worden eerst opgeworpen, alvorens ze in het keelgat verdwijnen. De imposante snavel fungeert waarschijnlijk als een klankkast. Hij is evenwel ook een geliefde jachttrofee.
Bovendien komt de natuurlijke habitat van deze vogelsoort eveneens sterk in het gedrang omwille van het massaal omzetten van oerwoud in landbouwgebied. Daardoor is de Dubbele Neushoornvogel reeds enkele decennia een bedreigde soort. De soort werd in 1992 opgenomen in Bijlage I van de Conventie van Washington (CITES) die de handel in bedreigde in het wild levende planten en dieren strikt reglementeert en die de wettelijke basis levert voor in beslagnames door douaniers wereldwijd.
Van 24 september tot 5 oktober 2016 liep trouwens CITES #CoP17, de grootschalige World Wildlife Conference die werd georganiseerd in Johannesburg ( Zuid-Afrika). CITES #CoP17 is meteen de grootste conferentie ooit in haar soort, met vertegenwoordigers uit 152 landen die een groot aantal resoluties goedkeurden en die beslissingen namen i.v.m. 62 nieuwe soorten die eveneens op de bedreigde lijsten moeten worden gezet. In totaal namen er 3.500 mensen deel aan de conferentie. Het was trouwens voor het eerst dat de Europese Unie als
stemgerechtigde partij deelnam aan de besprekingen.