Naar aanleiding van de verhuis van het labo vanuit Leuven naar Vilvoorde werden onlangs enkele objecten opgenomen in de collectie van het D&Amuseum. U ziet hier een microscoop met toebehoren die werd vervaardigd door Carl Zeiss AG, een gerenommeerde producent van optische systemen (vooral lenzen voor medische apparatuur, fotocamera’s, verrekijkers,…). Carl Zeiss AG werd in 1846 opgericht in het Duitse Jena. Deze microscoop draagt als serienummer 54989 en werd waarschijnlijk vervaardigd voor 1940.
De microscoop in kwestie werd, samen met twee refractometers overhandigd door de collega’s van het Laboratorium der Douane en Accijnzen, toen zij op 15 april ll. hun huisvesting in de Blijde Inkomststraat 20 te Leuven omruilde voor nieuwe kantoren in de Gustaaf Levisstraat te Vilvoorde. Met deze verhuis verlaat het laboratorium sinds de stichting voor het eerst de stad Leuven.
Het was Koning Leopold II die in 1892 het laboratorium der Douane en Accijnzen inrichtte. In het KB van 24 mei werd de scheikundige G. Bruylants als hoofd van dit labo aangesteld. Deze Franstalige professor woonde en doceerde in Leuven en had er zijn eigen laboratorium. Hiermee was de thuisbasis van het Laboratorium der Douane en Accijnzen voor jaren vastgelegd.
Uiteraard moesten er voor zijn opvolgers nieuwe ruimten gehuurd of aangekocht worden, maar men bleef om diverse redenen steeds op het grondgebied van Leuven. Zelfs toen in de jaren ’90 werd geopperd dat men beter zou verhuizen naar een mooi, modern gebouw in Brussel wist de toenmalige directeur van het Labo het tij te keren en de herenwoning in de Blijde Inkomststraat 20 voor miljoenen Belgische franken te laten renoveren. Het vernieuwde Laboratorium der Douane en Accijnzen ging een mooie toekomst tegemoet.
Uiteraard zijn gebouwen onderhevig aan de tand des tijd en moet ook de uitrusting van een laboratorium mee evolueren. In zijn behoefteprogramma vroeg de FOD Financiën daarom enkele jaren geleden om over een gebouw te kunnen beschikken dat specifiek als labo is uitgerust. Het gebouw in Leuven diende dan uiteindelijk toch verlaten te worden.
Uit een kosten-batenanalyse bleek dat het Akzo Nobelgebouw in Vilvoorde de beste oplossing was voor deze herhuisvesting. Het gaat om een nieuw gebouw dat gemakkelijk bereikbaar, voldoende ruim en buiten de stad gelegen is (belangrijk voor een scheikundig laboratorium). Met deze keuze werd gebroken met de traditie dat het Laboratorium der Douane en Accijnzen in Leuven te vinden was.
Uiteraard is de apparatuur ondertussen al lang mee geëvolueerd, al zijn we heel blij dat de oude apparaten niet verloren zijn gegaan en we dergelijke prachtexemplaren in onze collectie kunnen opnemen om ze zo te bewaren tegen de tand des tijds.