Hebt u ook al achter zo’n vrachtwagen gereden waarop achteraan een blauwe plaat met de Latijnse hoofdletters TIR is aangebracht? Hebt u zich dan misschien afgevraagd wat dat nu weer te betekenen had? De afkorting T.I.R staat voor Transports Internationaux Routiers en betekent dat de vrachtwagenchauffeur niet-communautaire goederen vervoerd, waarvoor dus nog belastingen betaald moeten worden in de EU.
Dit TIR - transport is gestart in een derde land en eindigt binnen de EU of omgekeerd. Soms gebeurt het ook dat de EU enkel doorkruist wordt wanneer het transport voorzien is tussen 2 derde landen. De betrokken landen moeten wel aangesloten zijn bij de TIR-overeenkomst. Naast de EU-leden zijn dat voornamelijk de landen in Midden-Europa, Oost-Europa en Azië.
Voor het hele transport, dat verplicht gedeeltelijk over de weg moet verlopen, is er maar één document nodig en dat is het internationale Carnet TIR. Bij elke grensovergang moet er wel tijd vrijgemaakt worden om het opnieuw geldig te maken. Controle van de goederen gebeurt alleen door de douane in het land van vertrek en aankomst.
In elke staat die bij de overeenkomst aangesloten is, zijn er organisaties – voor België is dat FEBETRA - die door de douane aanvaard zijn om deze Carnets TIR uit te geven en ervoor te borgen. Vooral dat laatste is zeer belangrijk, want stel dat er tijdens het transport goederen worden ontvreemd. De douane zal hoe dan ook de verschuldigde belastingen willen innen.
De goederen mogen enkel worden vervoerd met goedgekeurde containers of vervoermiddelen. De voertuigen moeten zo zijn gebouwd dat geen goederen kunnen worden gelost of geladen zonder duidelijke sporen van knoeierij na te laten of zonder de door de douane aangebrachte verplichte verzegeling te verbreken. Nadat de verzegeling is aangebracht mag alleen de douane controles verrichten.
Collega Jozef Van Landeghem van MB Menen getuigt: “De opleggers worden door ons eerst gekeurd. Daarvoor reiken we een certificaat uit met foto's van het voertuig, die ook bij het voertuig moeten blijven. Tevens controleren we of de trekker en oplegger voorzien zijn van de dichtklapbare TIR-plaat of er geen verborgen luiken zijn, of het TIR-koord nergens onderbroken is, of de trailer deftig kan verzegeld worden, enz... Het kan immers voorvallen, dat men probeert goederen te onttrekken aan de TIR-regeling door de reeds genoemde, verborgen luiken te voorzien – bv. in de bodem van de oplegger - die men kan openen zonder de verzegeling te verbreken. Wij hebben dit echter nog nooit vastgesteld.
Wel hebben we al opengesneden dekzeilen van opleggers gezien, maar dan gaat het eerder om een brutale diefstal van de lading dan een poging om de TIR-regeling te omzeilen.
De TIR plaat zelf: De afmetingen van de platen moeten 250mm bij 400 mm te bedragen. Het opschrift TIR moet zijn aangebracht in Latijnse hoofdletters met een hoogte van 200m en met een lijndikte van ten minste 20mm. De letters moeten wit van kleur zijn, de achtergrond blauw.
Tekst: A.V.P.