Het object in de kijker is deze keer een erg recente overdracht aan onze collectie en bovendien gekoppeld aan een actueel thema. Het gaat om een staal dat begin februari werd genomen door medewerkers van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (Vlaamse Overheid) bij een afvaltransport in de haven van Antwerpen. De bescherming van het milieu is ook een belangrijke, niet-fiscale taak voor de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.
Deze lading werd omschreven als “scrap metal”, maar ze was – zoals vaker - sterk vervuild met ander materiaal zoals glasscherven en plastic. Bovendien ontbreken regelmatig de nodige documenten of zijn ze niet correct. Dit transport vertrok in Zwitserland en was via Antwerpen op weg naar Thailand. Er zal een dossier worden overgemaakt aan de FOD Justitie. In principe kan een dergelijke lading Europa immers niet ongesorteerd verlaten.
Sorteren kan momenteel evenwel veel goedkoper gebeuren met de inzet van mankracht in het land van bestemming en men hoopt bij dergelijke transporten blijkbaar door de mazen van het net te glippen. Het is tevens maar de vraag wat er in het buitenland nog mee zal gebeuren. Op vlak van de naleving van de milieurichtlijnen is er in grote havens zoals Antwerpen een samenwerking tussen de AAD&A, de Zeevaartpolitie, de Havenkapitein en het Departement LNE. Bij vaststelling van onregelmatigheden oefenen de douaniers hun stop-functie uit. De AAD&A houdt de zending tegen, verwittigt de bevoegde autoriteiten en schikt zich naar hun richtlijnen.
Overigens is niet alleen het milieu, maar ook onze economie gebaat bij het terugdringen van het sluikstorten in het buitenland. Er ontstaat door een regelmatige verwerking immers een eigen en duurzame industrietak die voor de EU heel wat kostbare grondstoffen kan recupereren die men anders toch moet invoeren.