Op 16 mei 2019 namen we deel aan de Ronde van Antwerpen. Voor het geval u daar aan zou twijfelen, het gaat hier niet om een wielerevenement maar wel om de ontmoetingsdag voor de vele erfgoeddragers binnen de zogenaamde “Collectie Antwerpen”. Deze keer was het thema “Congo en Antwerpen”, met in het achterhoofd een voor 2020 geplande tentoonstelling in het MAS over de relatie tussen de voormalige Belgische kolonie en onze belangrijkste havenstad. Het colloquium vond dan ook niet voor niets plaats in de aula van de voormalige koloniale hogeschool, die tussen 1920 en 1961 fungeerde in die hoedanigheid. Thans is het imposante gebouw een onderdeel van de Universiteit Antwerpen, Campus Middelheim.
We telden een 80-tal deelnemers aan de bijeenkomst en ook onze conservator was als gastspreker uitgenodigd. Na een korte voorstelling van het D&Amuseum, stond Francis stil bij de eerder fragmentarische sporen van het koloniale verleden in onze collectie (administratieve stukken, persoonlijke herinneringen, beeldmateriaal,…). Daarbij verwees hij uiteraard naar de zogenaamde Congosectie, een toch wel unieke douanedienst die vier decennia actief was in de Antwerpse haven. Ook meer recente objecten van Congolese of Afrikaanse origine passeerden de revue. Het gaat dan hoofdzakelijk om in beslag genomen goederen op vlak van smokkel van drugs, CITES, kwakzalverij,….
Onze conservator zag toch wel enkele wenkbrauwen optrekken toen hij het tijdens zijn betoog tevens had over onze bijdrage tot de Ivory Crush in 2014 toen er 1,5 ton aan in beslag genomen ivoor werd vernietigd, inclusief 833 objecten uit ons depot. De Ivory Crush was een duidelijk signaal vanuit de maatschappelijke rol die de AAD&A vervult op vlak van de bescherming van mens, samenleving en milieu en onze educatieve opdracht.