In januari, februari en maart 2013 ontvangt het museum tien klassengroepen van telkens een twintigtal leerlingen naar aanleiding van het zogenaamde werkplekleren. De leerlingen volgen allen een 7e jaar TSO of BSO met bijzondere aandacht voor “veiligheid” en “veiligheidsberoepen”.
In deze optiek zag de dienst Personeel & Organisatie van de FOD Financiën hen als ideale kandidaten voor de nieuwe aanwervingen met betrekking tot het verhogen van de zichtbaarheid van de douane op het terrein ter verhoging van de veiligheid en aanwezigheid in de haven.
Om de bekendheid van de administratie en de taken die zij uitoefent te vergroten volgen de leerlingen een vijfdaags programma waarbij zij kennis maken met de douane in al zijn facetten. Zo verblijven zij twee dagen op de luchthaven van Zaventem waar zij onder meer een inleiding krijgen in douanewaarde en de verificatiezaal van Brucargo en de passagiersafdeling bezochten. Daarnaast brengen zij gedurende één dag een bezoek aan de douane-installaties in Zeebrugge waar ze onder andere de werking van de containerscanner van nabij bekijken, een presentatie krijgen over namaak en een motorbrigade in actie zien.
In Antwerpen maken zij kennis met de Controle Regie Maritiem. Hier wordt hen getoond hoe onze ambtenaren een selectie voor controle maken uit de miljoenen containers die jaarlijks in de haven van Antwerpen de Europese Unie worden binnengebracht. Daarna volgen nog een uiteenzetting over accijnzen en waarom die zo belangrijk zijn. Ook het Rummage-team, dat schepen van onder tot boven doorzoekt naar smokkelwaar en de drughond komen in Antwerpen aan bod.
In dat kader ontvangen wij de studenten dus ook in ons museum. Onze gidsen geven hen aan de ene kant uitleg over de werking van de douane in het verleden, maar focussen aan de andere kant ook zeer sterk op het veiligheidsaspect en de rol van de douane aan de buitengrenzen van de Europese Unie, bijvoorbeeld in de strijd tegen namaak, drugs en illegale handel.