De zaal in ‘CC De oude pastorij’ te Essen was donderdagavond 6 februari, ondanks de regen, zeer goed gevuld met geïnteresseerden. Om 20u startte Marlies van Tichelen (niet alleen penningmeester van het Nationaal Museum van douane en accijnzen VZW, maar ook conservator van het lokale Gerard Meeusenmuseum) immers haar voordracht over smokkel in de streek.
Deze plaatselijke bekendheid leidde de Essenaren in in de smokkeltechnieken, en dit niet alleen door er over te vertellen maar ook door het tonen van foto’s en voorwerpen die ze had meegebracht uit het D&Amuseum. Hiernaast las ze onder meer ook voor uit smokkeldossiers uit de streek, zonder evenwel namen te noemen.
Omdat deze voordracht de eerste is in een reeks van 4 over WO I, tja die is natuurlijk precies honderd jaar geleden, werd tijdens de vertelling toch wel extra de nadruk gelegd op het smokkelen tijdens deze oorlog. Aan de rand van de gemeente bevond zich immers “den doodendraad”, die een stempel drukte op het dagelijkse leven in die tijd. Een thema dat de komende jaren ook in het D&Amuseum uitgebreid aan bod zal komen.
”Een echte grensbewoner smokkelt altijd, anders is het gene goeie” zo sprak ooit Lode Jordaens (Essenaar en voormalig conservator van het Karrenmuseum en het G Meeusenmuseum). Vandaar dat ook op die bewuste donderdagavond smokkelaarsters de zaal binnendrongen en het publiek hun kunsten toonden. Voorzichtig werd het vernuftig verstopte smokkelwaar bovengehaald. Het publiek leefde mee. En Marlies? Die wachtte tevergeefs op een tweede douanier om samen actie te kunnen ondernemen tegen deze toch wel vranke dames.
Omstreeks 22u45 liep de voordracht op zijn einde en begaven de aanwezigen zich door de regen terug naar huis, nagenietend van deze boeiende avond.