De Internationale Vereniging van Douane-en Belastingmusea (IACM) organiseerde eind september haar 22ste IACM-conferentie. Het was een blij weerzien. Vele leden konden er om diverse redenen niet bij zijn vorig jaar in Baku (Azerbeidzjan) , maar nu waren er toch 16 van de 25 aangesloten landen aanwezig. Francis Huijbrechts en Anne Van Puymbroeck gingen als vertegenwoordigers van onze administratie in op de uitnodiging van Regionaal Directeur Jean-Roald ‘L Hermitte en conservatrice Renata Pstrag van het Nationaal Douanemuseum om in de kantoren van de douane te Bordeaux de resultaten van het voorbije werkjaar te evalueren, workshops voor te bereiden en het thema “Namaak” te bespreken.
Naar aanleiding van dit thema gaf de heer Guyot van het Douane Laboratorium te Bordeaux een opmerkelijke uiteenzetting over de analyses die zij uitvoeren op Bordeauxwijn, aangeslagen door de Franse collega’s vanwege namaak. Blijkbaar verliezen onze zuiderburen enorm veel inkomsten omdat criminele Chinezen dure, gerenommeerde bordeauxwijnen namaken en slijten in eigen land. De plaatselijke bevolking heeft hoegenaamd geen vergelijkingsmateriaal voorhanden en betaalt alsnog zeer hoge bedragen voor de aangeboden “fake Bordeaux”.
Ze worden handig misleid omdat de plaatselijke wijn gebotteld wordt in originele flessen, die criminelen voor wel 150 euro per
stuk in Frankrijk aankopen vanwege het authentieke etiket.
Uiteraard mocht een bezoek aan het Douane Museum te Bordeaux niet ontbreken.
Het stelt een schitterende collectie tentoon. 12.000 items vertellen het verhaal van de douane uit de 17de eeuw tot op de dag van vandaag. De opstelling is klassiek, maar persoonlijk waren wij zeker onder de indruk van de mooie douane uniformen met de oude wapens, de zeldzame rekenmachines met houten frame, de namaak “eieren van Fabergé” en het echte schilderij van Claude Monet waarop een douanehuisje bij de kust staat afgebeeld en… dan nog geeft deze korte opsomming nog niet alle verrassingen prijs.
Het is dus beslist de moeite om dit museum eens op te zoeken. Wenst u nu al wat meer te weten over onze Franse museumcollega’s, surf dan gerust naar www.musee-douanes.fr .