Tussen de gemeenten Stekene en Sint-Gillis-Waas op Belgische kant en Hulst in Nederland was al vele jaren vraag om het bekende kruispunt van De Paal (waar onze douanecollega’s de mensen zuur lieten kijken en nu de zoeternijen van Leonidas prijken) “internationaal” aan te pakken, zeker sinds de douane in 1993 verdwenen was de grensovergang immers een mobiliteitsramp.
Een Europese samenwerkingsvereniging tussen die gemeenten (E.G.T.S.) bracht de oplossing. Geen rotonde, maar een ovaal rond punt, een “ovonde” dus. Maar… een paar grenspalen stonden in de weg, Jan Hellinx zaliger had het moeten beleven. Donderdag 11 september 2014 was het dan zover, grenspaal 279 werd herplaatst in het bijzijn van vele grenskenners. De grenspalencommisie onder leiding van de Oostvlaamse gouverneur Jan Briers en aan Nederlandse zijde de commissaris van de Koning J.M.M.Polman plaatsten hem op een nieuwe locatie, dit was millimeterwerk en een proces-verbaal van herplaatsing diende te worden opgemaakt, maar De Paal van 1943 staat er weer.
Tegelijk heeft de provincie Oost-Vlaanderen ook zijn paal uit 1814 teruggeplaatst op de grens. Het zijn onze douanecollega’s die deze paal gered hebben toen hij werd omvergereden in de vijftiger jaren van vorige eeuw en de brokstukken waren her en der verspreid lagen. Dertig jaar later hebben onze collega’s niet alleen de brokstukken herplaatst, ze hebben de historische grenspaal laten “klasseren door bestemming”. Het is momenteel de enige provinciale grenspaal die nog een landgrens aangeeft en ook deze paal werd herplaatst door de Gouverneurs en lokale burgemeesters.
Zo gebeurde het dat de douane, meer dan 20 jaar na hun verdwijnen daar aan de grensovergang, terug in de kijker kwamen te staan. Grenspalen markeren niet langer enkel de grens, maar symboliseren net de eenheid over de grenzen heen.