In de eerste helft van 2016 loopt in het D&Amuseum de tentoonstelling “Boter bij de Vis”. Dit samenwerkingsverband tussen het Centrum van Agrarische Geschiedenis, het Departement Landbouw & Visserij, de KU Leuven en een 10-tal erfgoedpartners zet de voedselproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Het drastisch teruglopen van de voor ons land noodzakelijke invoer van levensmiddelen, de verwoesting van het landbouwareaal, de vele opeisingen, het tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten en een aantal andere factoren brachten de bevolking tijdens de bezettingsjaren op de rand van de hongersnood.
Om de vele magen te vullen moest de nodige creativiteit aan de dag worden gelegd. Ook smokkel- en fraudepraktijken staken in die donkere jaren veelvuldig de kop op en dus kan het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen niet in dit project ontbreken. Naast de basisopstelling leggen wij enkele eigen accenten i.v.m. het grensgebeuren in oorlogstijd. De informatiepanelen en interactieve elementen zullen in het D&Amuseum tevens worden aangevuld met een aantal unieke objecten en archiefstukken.
Hoewel dit aantal bij “Boter bij de Vis” bewust beperkt wordt gehouden, tonen we o.a. enkele zeldzame archiefstukken die aantonen dat onze welvaart en het vrije verkeer van personen en goederen 100 jaar geleden een verre droom was in het bezette België.
We ontvingen beeldmateriaal en stukken in bruikleen vanwege het Stedelijk Museum Hoogstraten, het Belasting&Douanemuseum Rotterdam, het Gerard Meeusen Museum Essen, Heemkring Amalia Van Solms Baarle en uit de collecties van Ivan Janssens (Essen), Jan Huijbrechts (Meer) en Wally Schoofs (Sint-Job).
Op donderdag 18 februari werd de aftrap gegeven voor onze nieuwe tentoonstelling. Onder het goedkeurend oog van een tachtigtal aanwezigen verwelkomden voorzitter Robert Robbrecht en conservator Francis Huijbrechts, de Administrateur-generaal van Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaeren die de tentoonstelling Boter bij de vis officieel opende.